@Gruia: Eu nu am spus ca trebuie sa se prezinte cu prioritate lucrurile pozitive despre o tara, ba trebuie sa se prezinte si cele negative, dar intr-un mod constructiv.
Faptul ca nu stiu care tigan din Romania a furat nu stiu ce prin Italia sau Spania sau ca nu stiu care roman s-a batut in nu stiu ce discoteca prin acele tari nu inseamna ca acele lucruri reprezinta Romania, asa ca atunci cand presa prezinta astfel de fapte sunt absolut inutile. Ce ai putea invata din ele? Cu ce s-ar putea imbunatati situatia Romaniei daca aflam despre acele fapte?
Ele sunt doar divertisment pentru o anumita categorie a populatiei, nu informatie de presa.
Astfel de fapte s-au intamplat si se vor intampla intotdeauna.
Exact la fel este si cazul Marii Britanii. Daca se arata de acolo cateva cazuri de persoane de o calitate foarte slaba nu inseamna ca ele reprezinta Marea Britanie.
Sunt utile informatiile despre lucrurile pozitive si negative dintr-o tara sau alta daca acele informatii sunt reprezentative, fiindca copiind lucrurile bune si evitandu-le pe cele rele se poate imbunatati situatia si in alte tari.
De exemplu daca Marea Britanie critica Romania ca sistemul judiciar nu functioneaza cum trebuie la noi si multe legi sunt doar de forma, majoritatea celor care ar trebui sa le respecte nerespectandu-le deloc, si ca s-ar putea face cutare si cutare lucruri pentru a imbunatati situatia, sau stiu eu ce alte lucruri negative se mai pot gasi... atunci ar fi OK fiindca ar putea ajuta.
Nu stiu care au fost motivele pentru care fumatul nu este permis nici in spatii amenajate, dar cu siguranta exista motive suficiente. Daca societatea trebuie sa respinga fumatul fiindca este ceva nesanatos si pentru cel care fumeaza si pentru cei din jurul sau, atunci este foarte normal sa nu ofere posibilitatea de a fuma in spatii amenajate. Scopul este acela de a ii convinge sau forta prin forta imprejurarilor pe oameni sa renunte la fumat. Daca lor li se ofera posibilitatea de a fuma, atunci vor fuma in continuare, asa ca acea lege s-ar aplica si acolo ca in Romania, adica doar teoretic.
La un nivel mai ridicat de cultura si civilizatie pentru mase nu se ajunge niciodata fara reguli restrictive.
Cand eram elev la liceu lucram ca ospatar la Casa Universitarilor la diverse banchete, mese festive, nunti etc. Intr-o zi am servit la o masa organizata de consulatul Statelor Unite cu ocazia sarbatorii de ThanksGiving. In afara de vreo doi romani, toti participantii erau americani. Noi, ca de obicei, am aranjat frumos pe masa scrumierele, dar cand au venit primii invitati, ne-au spus ca trebuie sa luam rapid scrumierele de pe masa, fiindca nu se cade sa se fumeze inauntru, iar daca cineva va dori sa fumeze, va putea iesi afara in aer liber in curtea restaurantului. Asta in conditiile in care pe atunci la noi nici nu se punea problema unei legi care sa interzica fumatul in locurile publice.
Participantii ne-au cerut-o insa pentru ca stiau ca fumatul este ceva rau.
Cu toate astea, de iesit afara am vazut ca a iesit o singura persoana sa fumeze, si acela era unul dintre putinii romani.
Concluzia este ca indiferent prin ce mijloace, americanii au invatat ca fumatul este rau, si in concluzie au cam ajuns sa nu mai fumeze atat de mult cum se fumeaza in tarile inapoiate ca Romania. Ei sunt insa destepti sa isi promoveze produsele din tutun si sa le vanda altora si sa castige bani. Nicotina este un drog, iar odata ce o persoana a ajuns sa se obisnuiasca cu ea, oricata vointa ar avea, ii va fi foarte greu sa se lase de fumat. De aceea este bine sa se faca eforturi pentru ca un numar cat mai mic de persoane sa ajunga sa fumeze.
Alcoolul poate fi si el considerat un drog, insa nu devine drog decat pentru cei care beau foarte mult si constant si devin alcoolici. Pentru cea mai mare parte a populatiei nu reprezinta un drog, nu simt o nevoie acuta sa bea ceva in fiecare zi pana pica sub masa.
Din acest motiv si reclamele la alcool sunt permise, chiar daca se anunta din cand in cand ca daca este consumat in exces poate face rau.
Nasterea de copii nu are nicio legatura, dar absolut nicio legatura cu casatoria.
Oricine poate produce oricati copii doreste (si poate)

chiar daca nu este casatorit.
Prin alte tari, cum sunt tarile nordice, unde femeile nu sunt atat de discriminate si de dependente de barbati, exista un numar foarte mare de familii in care sotii nu sunt deloc casatoriti, dar locuiesc de mult timp impreuna, au si copii etc.
Eu chiar am o prietena acolo care este exact in aceasta situatie, si mi-a spus ca acolo asta nu este nicio problema, si ca oricum au o legislatie mult mai buna decat in Romania, si ca sotii chiar daca nu sunt casatoriti legal, pot beneficia de o protectie asemanatoare, ca si cand ar fi casatoriti, deci casatoria este doar o mica problema birocratica in plus. Chiar si situatia de acolo arata ca de fapt casatoria este importanta doar pe post de protectie legala, nu pentru a se putea face copii.
Dar dupa cum am spus, in alte tari, casatoria are o mare importanta pentru protejarea legala a partenerilor, fiindca nu peste tot legislatia le ofera o protectie asemanatoare cu cea de care spuneam, din tarile nordice.
Spuneai ca nu esti incantat de civilizatia occidentala. Este practic o diferenta culturala, nu una legata de nivelul de civilizatie. Diferentele de civilizatie sunt ca mai mult de o persoana din 3 isi fac treburile in privata din fundul curtii sau gradinii in Romania, ca o mare parte cara in spate lemne ca sa isi prepare apoi mancarea fiindca nu au nici conducte de gaz, nici butelii, nici sisteme de incalzire electrice, o mare parte nu au apa curenta, nu au in apropiere o biblioteca de unde sa imprumute carti si sa isi imbunatateasca nivelul de cultura, adica de fapt multi nu au nici scoli in sat, mai exista zone in care nu exista nici acum curent electric, sau o alta diferenta este ca romanii consuma mai putina apa, mai putin sapun decat alte natii etc.
Diferentele culturale sunt intotdeauna o problema, fiindca ele se bazeaza pe obiceiuri cu care unii s-au obisnuit de mult, si nu pot fi invinuiti pur si simplu ca nu pot sa renunte la acele obiceiuri.
Uite de exemplu tiganii nostri, nu putem evident sa generalizam si sa ii includem pe toti in aceeasi categorie, dar o mare parte s-au obisnuit sa se casatoreasca de la 13 ani, ma rog, "casatoreasca" este un fel de a spune, caci de fapt isi creaza pur si simplu o familie chiar daca legea nu le permite. Este greu sa li se spuna doar sa adere si ei la regulile acceptate de restul societatii, fiindca nu o vor putea face.
Indiferent insa de preferintele noastre, intotdeauna vor castiga cei mai puternici, iar Romania nu se afla printre ei, asa ca copiem tot ce se poate copia de la altii, din pacate copiem mai usor ce este rau.
Acum Valentine's Day a devenit ceva normal si la noi, si Black Friday la fel, cei tineri vorbesc o romgleza cam cum vorbeau franceza bonjouristii in a doua jumatate a secolului 18 etc.
Cred insa ca pentru a putea convietui in bune conditii cu toata lumea, cel mai important este sa ii acceptam si noi pe altii daca si noi ne asteptam ca traditiile noastre sa fie respectate si acceptate de ei. Daca nu, dupa cum ziceam, atat doar ca nu vom putea convietui in bune conditii, caci oricum cei puternici vor stabili regulile.
Din cate am vorbit cu diverse cunostinte care au stat prin diverse tari, noi romanii avem o problema datorita faptului ca suntem foarte nemultumiti si consideram ca la noi e nasol, si ca la altii este bine, si nu acceptam nimic din ce nu ne place, de parca asta ar schimba cu ceva lumea.
Eu sunt un foarte bun exemplu in acest sens.

Asa ca la noi adeptii crestinismului nu ii vad cu ochi buni pe cei care au alte religii, sau pe atei, multi sunt nemultumiti cand vad un rocker cu parul lung, sunt nemultumiti cand vad un adolescent baiat cu cercel in ureche, sunt nemultumiti cand vad o fata sau femeie imbracata prea strident, sunt oripilati cand au de aface cu un handicapat, exista chiar mame care nu isi lasa copilul sa vada un handicapat, ca sa nu cumva sa il socheze pe copil, sau cine stie din ce motiv. Ei bine, prin alte tari se pare ca oamenii sunt mai relaxati si ii accepta mai usor pe altii fara sa conteze ca unul e negru sau chinez, sau ca unul este homosexual, sau ca unul are un handicap. Or eu cred ca asa este normal, fiindca nu avem nimic de pierdut daca vecinul nostru are o alta religie, sau daca este handicapat sau homosexual sau foarte diferit de noi din cine stie ce motiv, fiindca oricum isi vede fiecare de viata lui.
@Puiu: Ce intelegi prin "nu sunt de acord" cu ceva asupra caruia nu iti va cere nimeni niciodata acordul?
Homosexualitatea este o diferenta care nu poate fi "tratata" cum spui tu.
De fumat te poti lasa, dar nu poti sa spui ca iti propui ca de maine sa devi heterosexual.
Are cu siguranta radacini de ordin genetic, adica este cam ca si cu orbii care nu vad din cauze ereditare. Cum ti s-ar parea daca ceilalti ti-ar spune ca nu te accepta si ca nu iti dau voie sa te casatoresti fiindca ai o boala genetica, iar copiii tai o vor putea avea si ei? Cred ca ai considera-o o nerespectare a unor drepturi, nu?
Sigur, fumatorii isi pot face rau si lor si pot face rau si altora, atat din cauza fumului emis, si mai ales din cauza influentarii altora, in special a copiilor, pe cand homosexualii nu fac rau nimanui.
Este foarte normal ca copiii sa vada de cand sunt mici ca in lumea asta exista si persoane cu handicap, si homosexuali si persoane care au cine stie ce alte diferente majore, sa invete sa ii accepte de cand sunt mici, nu sa le fie ascunse aceste lucruri si sa le fie prezentata lumea doar intr-o singura culoare ca si cum absolut toti oamenii de pe pamant ar avea aceleasi repere culturale si ca si cand am fi cu totii la fel. Homosexuali au existat dintotdeauna si vor exista probabil pentru totdeauna, si la fel si handicapati sau persoane de alta culoare sau care au alte idei religioase.
Care este castigul sa spui ca pur si simplu cu unele dintre aceste categorii tu nu vrei sa ai de a face? Ti se pare o atitudine deschisa catre colaborare si acceptare sau una inchisa si retrograda?